Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Poveste de succes – Raport final contract subsidiar Agro Cosm Fan 1
17842
page-template-default,page,page-id-17842,translatepress-en_US,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Poveste de succes – Raport final contract subsidiar Agro Cosm Fan 1

Agro Cosm Fan a luat ființa în 2005, odata cu decizia familiei Moldovan, deținatoarea brandului Moldovan Carmangerie, de a investi în ferma de vaci de la Mociu, județul Cluj. Activitatea de bază este creșterea vacilor, mai ales a celor de lapte. În 2016-2017, ferma a trecut printr-un proces de modernizare, în prezent ferma de la Mociu având peste 270 de capete de bovine din rasele: Bălțată Românească, Charolaise, Alb-Albastru Belgian, Limousine și Angus, care cresc într-un mediu sănătos, echilibrat și natural.În 2019, Ștefan Moldovan, unul dintre cei doi fondatori ai companiei Moldovan Carmangerie, și-a dorit să fructifice mai bine potențialul fermei de la Mociu și, totodată, să ofere micilor producători șansa de a valorifica mai eficient laptele.

Ca urmare, împreună cu alți cinci fermieri din județul Cluj, a pus bazele Frăției Bacilor Ardeleni, o asociație care are la bază conceptul de lanț scurt și al cărei parteneriat presupune colectarea laptelui de la membrii asociației și transformarea acestuia în brânzeturi artizanale ce sunt vândute direct către consumatori, fără intermediari, prin rețeaua de magazine Moldovan din județul Cluj.

Laptele este procesat în cadrul Atelierului de lapte, mică fabrică artizanală aflată la ferma din Mociu care are o capacitate de producție de 1500 litri de lapte pe zi.Atenția susținută pentru monitorizarea calității laptelui comercializat sub eticheta Atelierul de lapte a fost materializată prin realizarea unui parteneriat strategic cu INCDTIM Cluj-Napoca prin care, produsele caracteristicile laptelui au fost monitorizate pe parcursul a 17 luni. Astfel, laptele a fost analizat din punct de vedere izotopic, elemental și molecular pentru identificarea amprentei specifice a acestuia, în raport cu zona Transilvaniei.

Datorită expertizei existente la nivelul INCDTIM Cluj-Napoca, în ceea ce priveste evidențierea amprentei specifice a alimentelor și băuturilor în raport cu originea geografică, s-a urmărit trasabilitatea laptelui pe lanțul apa-furaj-produs final.

Monitorizarea calitativă a hranei animalelor a arătat faptul că valorile concentrațiile metalelor cu potențial toxic, atât din apă, cât și din furaje au fost sub valorile maxime stabilite în Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, respectiv Regulamentul (UE) nr. 1275/2013.

Determinările izotopice din probele de lapte au evidențiat aportul porumbului în dieta animalelor pe parcursul întregii perioade de monitorizare, reflectând preocuparea intensă a firmei pentru menținerea unei diete constante de furajare a animalelor.

Pe parcursul derulării proiectului, din lapte au fost determinate concentrațiile atât ale macro-elementelor, cât și ale elemetelor esențiale, valorile lor  încadrându-se în cele recomandate de legea nr. 5/2002, Elementele minerale din laptele de vacă.

Astfel, conform acestei legi, valorile de referință pentru K, Ca, Mg exprimate în mg/100 g de substanță uscată fără grăsime sunt: 1680, 1350, 135 și respectiv 225 µg/100 g pentru elementul esențial Cu. Valorile medii obținute pentru aceste elemente per 100 g de substanță uscată fără grăsime, în probele de lapte colectate pe parcursul proiectului au fost: 1690 mg (K), 1398 mg (Ca), 141 mg (Mg) și respectiv 278 µg Cu.

De asemenea, s-a determinat și concentrația zincului din lapte, Zn fiind un oligoelement esențial pentru sănătatea organismului ce intervine în menținerea în parametri normali a activității sistemului imunitar. Conținutul mediu de Zn a fost de 307 µg/100 g de substanță uscată fără grăsime. În ceea ce privește conținutul de reziduuri de pesticide, acesta este mai mic comparativ cu limitele maxime de reziduuri de pesticide (MRL) stabilite de Uniunea Europeană pentru lapte.

Conținutul maxim de reziduuri de pesticide determinat pe parcursul întregii perioade de monitorizare în probele de lapte a fost de 10% d-BHC din limita maximă admisă de legislația UE pentru d-BHC în lapte și care este de 20 mg/kg. Referitor la conținutul maxim de 4,4’-DDE în probele de lapte monitorizate, aceasta este de 13.5 % din limita maximă admisă de legislația UE pentru 4,4’-DDE și  care este stabilită la maxim 50 mg/kg.

Contractul subsidiar Nr. 279/23.04.2019 încheiat între INCDTIM Cluj-Napoca și SC Agro Cosm Fan SRL a fost derulat pe parcursul a 25 de luni. Valoarea totală eligibilă a contractului a fost de 1.000.000 de lei, din care 250.000 de lei reprezintă contribuția privată a companiei, iar 750.000 de lei reprezintă valoarea totală eligibilă nerambursabilă acordată prin intermediul proiectului “Creșterea capacității de transfer tehnologic și de cunoștințe a INCDTIM Cluj în domeniul bioeconomiei TTC-ITIM” (Cod SMIS 105533), derulat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020.

Descarcă Povestea de succes SC Agro Cosm-Fan SRL în format pdf.

en_USEnglish