Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Cercetare Contractuală
71
page-template-default,page,page-id-71,page-child,parent-pageid-57,translatepress-en_US,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Cercetare Contractuală

Contractele cu mediul economic sunt instrumente ce dovedesc încredere în capacitatea de rezolvare inventivă a problemelor de către cercetătorii noștri. Tradiția, expertiza noastră și numeroasele practici de succes sunt factori care sporesc încrederea în capabilitatea institutului nostru de a soluționa nevoi concrete provenite din mediul industrial. Principalul rol al contractelor este acela de a defini așteptări rezonabile și realiste de ambele părți și de a cuantifica rezultatele.

Există trei mari categorii ale contractelor de colaborare:

    • contracte de servicii – sunt cele cu grad mic de inovare, pe parcursul cărora se realizează analize simple
    • contracte de cercetare  – sunt cele care implică cercetări avansate pornite de la rezultate sau expertiză existente deja în portofoliul institutului
  • contracte de dezvoltare – în care compania are propria divizie de cercetare şi doreşte să deruleze în cadrul unui proiect comun propriile activităţi CDI, complementare cu cele atribuite organizaţiei de cercetare

Contractele noastre cu firmele private vor cuprinde următoarele clauze:

Planul de lucru, calendarul și livrabilele. Pentru a asigura transparența se fixează la început succesiunea activităților, timpul necesar pentru derularea lor și rezultatele preconizate la finalul fiecăreia.

Tariful este fixat după stabilirea activităților, în funcție de volumul lucrărilor, timpul alocat și resursele materiale implicate. Există cazuri când institutul poate cofinanța parțial costurile unor activități de cercetare.

Clauzele legate de proprietatea intelectuală sunt fixate obligatoriu la începutul fiecărui contract. În mod normal, drepturile de autor se împart direct proporțional cu investiția fiecărei părți.

Dreptul de a publica este o cerință a cercetătorilor implicați într-un anumit contract de cercetare. Acest lucru este posibil doar cu acordul scris al companiei.

Confidențialitatea și răspunderea părților – sunt clauze relativ fixe. Clauzele de confidențialitate sunt importante deoarece pe parcursul colaborării informațiile pot fi divulgate către terțe persoane; din acest motiv se recomandă extinderea acesteia pe o perioadă de până la 5 ani.

Răspunderea părților. Prin însăși natura sa, munca de cercetare este surprinzătoare ca atare este supusă unui risc. De aceea este important a se face o protejare împotriva eventualității ca finanțatorul să nu obțină rezultatul solicitat.

en_USEnglish