Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Acidul politartaric–poliester biocompatibil și biodegradabil
17512
rezultat-template-default,single,single-rezultat,postid-17512,translatepress-en_US,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Acidul politartaric–poliester biocompatibil și biodegradabil

Acidul politartaric–poliester biocompatibil și biodegradabil

Keywords

acid politartaric, poliester biocompatibil, poliester biodegradabil

Applications

Utilizarea polimerilor în toate ramurile industriale este o realitate a zilelor noastre dar se cunoaște faptul că aceasta pune o presiune mare asupra mediului. Din acest motiv, cercetătorii se concentrează spre a înlocui polimerii clasici cu materiale biocompatibile și biodegradabile.

Alături de aplicațiile uzuale ale polimerilor ecologici prezente în multe domenii industriale, există numeroase studii prezentate în literatură care consideră polimerii biocompatibili ca fiind potriviți pentru utilizarea lor în domeniul medical ca dispozitiv terapeutic de tip proteză temporară, matrici în ingineria ţesuturilor, precum și matrici pentru eliberarea la țintă a medicamentelor.

Acidul politartaric este un polimer care face parte atât din clasa poliesterilor, cât şi din cea a acizilor policarboxilici. Potenţialele aplicaţii ale acestui polimer sunt numeroase datorită principalei sale caracteristici: biocompatibilitatea. Multitudinea de grupări funcţionale prezente în structura sa îi conferă atît o fixare rapidă și stabilă pe diferite suprafeţe, cât şi posibilitatea de a realiza o funcţionalizare ulterioară cu diferite molecule de interes. Mai mult, este sintetizat din acid tartaric − o materie primă care se găsește din abundență în natură și care în plus este și regenerabilă − ceea ce îl face atractiv din punct de vedere al preţului de producţie.

Innovative aspects

Cerinţele actuale în domeniul producţiei de polimeri este ca aceştia să fie sintetizaţi cu costuri cât mai reduse, iar polimerii rezultaţi să fie de preferință biocompatibili şi biodegradabili.  Această invenţie rezolvă toate cerinţele unei sinteze moderne economice şi ecologice.

Acidul tartaric este o materie primă care se găseşte în cantități semnificative în natură, fiind deci o resursă accesibilă. Procesul de sinteză intră în categoria „chimiei verzi” datorită faptului că această tehnologie de producere a acidului politartaric nu foloseşte nici solvent şi nici catalizator, iar produsul secundar de reacţie este apa.

Am ales ca sinteza acidului politartaric să fie realizată prin metoda condensării directe a acidului tartaric, cu evitarea folosirii catalizatorilor deoarece în cazul altor tipuri de sinteze s-a constatat că poliesterii rămân parţial impurificați cu urme de catalizator.

Technology
Tehnologia de preparare a acestui polimer folosește ca și materie primă doar acidul tartaric, sinteza are loc la temperatura de 160ºC, timpul de reacţie fiind de 3 ore. Acidul tartaric este concomitent atât materie primă folosită în proces dar îndeplineşte şi proprietatea de catalizator în această reacţie.
Benefits

• Metoda de sinteză a polimerului este din categoria „chimiei verzi”: nu utilizează solvenţi sau catalizatori, iar produsul secundar de reacţie rezultat este apa

• Sinteza este realizată cu costuri scăzute

• Poliester biocompatibil şi biodegradabil

Result sheet
Download pdf format
Contact

(+4)0264-584037, int 219

(+4)0264-420042

(+4) 0264 58 40 37, int. 156

(+4)0264-420042

en_USEnglish