Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Amprentarea izotopică şi elementală a brânzeturilor româneşti – element de protejare a mărcii
16579
rezultat-template-default,single,single-rezultat,postid-16579,translatepress-ro_RO,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Amprentarea izotopică şi elementală a brânzeturilor româneşti – element de protejare a mărcii

Amprentarea izotopică şi elementală a brânzeturilor româneşti – element de protejare a mărcii

Cuvinte cheie

rapoarte izotopice, brânză, metale

Aplicații
O problemă a produselor alimentare românești este legată de lipsa certificării cu metode recunoscute la nivel UE a produselor de origine controlată. Posibiltatea specificării apartenenței la o anumită regiune geografică le oferă acestor produse o valoare comercială crescută și o vizibilitate mai mare pe plan național și internațional. De exemplu, la nivel UE, Parmigiano Reggiano, Mozzarela di bufala și Grana Padano sunt branduri care utilizează amprentarea cu ajutorul izotopilor stabili (18O, 13C, 2H, 15N), alături de conținutul elemental, în vederea protejării brânzeturilor de origine controlată. Astfel, se descurajează falsificarea acestor produse.
Aspecte inovative
În conformitate cu legislația europeană (CE 510/2006), indicația geografică și denumirea de origine controlată a produselor agricole și alimentare trebuie să fie protejate împotriva etichetării greșite. Metoda de verificare/autentificare izotopică este o metodă recunoscută la nivelul Uniunii Europene și reprezintă cea mai avansată metodă pentru a demonstra originea geografică a produselor. La INCDTIM Cluj-Napoca s-a implementat și validat această metodă. Determinările rapoartelor izotopice 2H/1H, 18O/16O și 13C/12C permit diferențierea laptelui și brânzeturilor atât în funcție de zona geografică în care acestea au fost produse, cât și funcție de furajele care au stat la baza dietei animalelor.
Tehnologia
În vederea autentificării brânzeturilor, se efectueaza extracția cazeinei din brânză utilizându-se eter de petrol și etil eter. Cazeina obținută se liofilizează iar apoi, cu ajutorul spectrometriei de masă de rapoarte izotopice (IRMS – Isotope Ratios Mass Spectrometry) se determină compoziția izotopică atât a cazeinei, brânzei, cât și a laptelui care a constituit materia primă.
Avantaje
  • Creșterea valorii comerciale a produselor alimentare autohtone prin demonstrarea originii controlate a acestora
Contact

(+4)0264-584037, int 133, 136

(+4)0264-420042

(+4) 0264 58 40 37, int. 156

(+4)0264-420042

ro_RORomână