Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Litografie de nanoimprint
17624
expertiza-template-default,single,single-expertiza,postid-17624,translatepress-ro_RO,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Litografie de nanoimprint

Litografie de nanoimprint

Cuvinte cheie

litografie de nanoimprint, suprafețe micro/nanostructurate, micro/nanoelectronică, micro/nanoelemente de contrafacere

Aplicații
Domenii de aplicabilitate Sisteme:
  • Celule solare pentru fabricarea stratului fotoactiv, controlarea polarizării, a culorii și a înmagazinării de informații pe hard-disk-uri.
  • Aplicațiile biologice includ domeniul de senzoristică, dispozitive nanofluidice pentru întinderea ADN-ului sau ingineria tisulară.
  • Circuite electronice avansate integrate în dispozitive de tip smart cu consum redus de electricitate datorită posibilității de micro/nanoimprintare pe suprafețe mari de modele cu dimensiuni de până la 10 nm.
  • Siguranța, autenticitatea și trasabilitatea produselor originale, cum ar fi medicamente, componente/piese auto, produse alimentare etc.
Industrii: industria circuitelor electronice, industria sistemelor semiconductoare, industria energetică, industria farmaceutică și medicală.
Infrastructura

Sistemul NIL Eitre® 3 (Obducat, Suedia), localizat în camera curată ISO-5 de clasă 100 din cadrul Departamentului de Fizică Moleculară și Biomoleculară, permite micro/nanoimprintarea suprafețelor pe o zonă maximă de 77 mm. De asemenea, este capabil de imprintare pe cale termică, prin iradiere cu radiație UV sau imprintare simultană (termic și iradiere cu UV). Presiunea de imprintare rezultă prin comprimarea aerului și atinge o maximă de 70 bar. Temperatura de imprintare poate ajunge până la 200°C.

Modulul UV constă într-o lampă de mercur care emite în intervalul standard de lungimi de undă (250 nm÷400 nm).

Aplicații uzuale - exemple

Trasabilitatea produselor – elemente de siguranță și contrafacere în industria auto. Colectivul nostru a creat o matriță sub forma unui cod de tipul quick response (QR) format dintr-o rețea de nanopori cu înălțimea de 500 nm cu pasul alternant de 300 nm și 400 nm folosită pentru fabricarea de elemente de siguranță de tipul QR în suprafețe plastice și flexibile decodificate folosind camera foto a telefonului mobil. Prin nanoimprimarea codului QR se aduce un element suplimentar de siguranță datorită specificității și accesibilității acesteia.

Biosenzori și senzori optici. Echipa noastră de cercetare a reușit să fabrice sisteme de canale microfluidice pe substrate flexibile. Acestea urmează a fi înglobate ca și elemente componente în senzori și iosenzori cu aplicații medicale.

Avantaje
  • Miniaturizarea ansamblurilor și subansamblurilor până la 10 nm comparativ cu tehnologiile clasice
  • Precizie extraordinară a detaliilor
  • Versatilitatea modelelor și a materialelor
  • Simplitatea protocolului de lucru
  • Tehnică rapidă pentru replicare de modele micro/nanostructurate pe suprafețe de până la 8 cm
Costuri estimative

Prețul pentru realizarea unor suprafețe micro/nanostructurate personalizate prin NIL va conține costul necesar confecționării matriței, substratul folosit, timpul de utilizare al aparatului și manopera.

Totodată, acesta poate fi stabilit și în funcție de complexitatea modelului de pe matriță și de numărul de replici efectuate cu matrița comandată.

Contact

(+4)0264-584037, int 217

(+4)0264-420042

(+4) 0264 58 40 37, int. 156

(+4)0264-420042

ro_RORomână