Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Metodă de extracție a vitaminei C din pătrunjel
16364
rezultat-template-default,single,single-rezultat,postid-16364,translatepress-ro_RO,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Metodă de extracție a vitaminei C din pătrunjel

Metodă de extracție a vitaminei C din pătrunjel

Cuvinte cheie

vitamina C, acid L-ascorbic, pătrunjel, ultrasonare

Aplicații
Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă cu multe calități nutritive și paleative. Este de patru ori mai bogat în vitamina C decât portocala, conţine mai multe proteine decât două ouă la un loc şi o cantitate însemnată de fier, bine asimilată de organism datorită prezenței vitaminei C. Vitamina C (acid L-ascorbic) este esențială pentru sănătatea organismului și este utilizată pe scară largă în industria alimentară, în cosmetică, dermatologie, precum și în industria farmaceutică.
Aspecte inovative
Oxidarea vitaminei C şi pierderile care apar în timpul procesării acesteia reprezintă principalele probleme pentru nutriţionişti, procesatori şi consumatori. Pentru optimizarea metodei de extracție a vitaminei C din pătrunjel s-au consultat datele de literatură și au fost selectate spre testare extracția în câmp de microunde, extracția prin centrifugare, extracția în câmp de ultrasunete, utilizând diferite combinații de solvenți. Metoda selectată în final de grupul nostru se bazează pe extracția în câmp de ultrasunete și a fost optimizată pentru a obține un extract de pătrunjel cu cantitate maximă de vitamina C din materialul vegetal procesat.
Tehnologia
La prepararea extractului de vitamina C din pătrunjel se utilizează soluție de acid acetic. Extracția are loc în câmp de ultrasunete, timp de 30 de minute. Confirmarea calității extractelor se poate realiza rapid prin analiza spectrofotometrică a extractului la 243 nm. În cazul în care vitamina C apare în amestec cu alte substanțe se poate utiliza și metoda cromatografică.
Avantaje
    • Randamentul de extracție este mai mare cu 20% decât în cazul extracției prin microunde sau prin mojarare/centrifugare
    • Tehnica necesită cantitate mică de energie și timp redus
    • Metoda este scalabilă pentru producție
    • Metoda a permis extracția din lotul analizat a 264 mg vitamina C / 100 g plantă verde
Contact

(+4)0264-584037, int 215

(+4)0264-420042

(+4) 0264 58 40 37, int. 156

(+4)0264-420042

ro_RORomână