Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Metodă analitică pentru evaluarea calităţii uleiului de lavandă
16567
rezultat-template-default,single,single-rezultat,postid-16567,translatepress-ro_RO,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Metodă analitică pentru evaluarea calităţii uleiului de lavandă

Metodă analitică pentru evaluarea calităţii uleiului de lavandă

Cuvinte cheie

ulei de lavandă, Lavandula angustifolia, analiză calitativă

Aplicații
Uleiul esențial extras din lavandă (Lavandula angustifolia) are numeroase beneficii și întrebuințări în industriile cosmetică, farmaceutică și alimentară. În prezent, piața globală de ulei de lavandă este estimată la peste 75 M€/an, cu rată mare de creștere datorită cererii care depășește cu mult oferta. Determinarea calității uleiului este utilă cultivatorilor pentru a putea alege soiul adecvat zonei geografice și condițiilor climatice. Analizele de calitate sunt importante și în etapa de valorificare a uleiurilor de lavandă deoarece fiecare sort trebuie folosit în funcție de particularitățile sale.
Aspecte inovative
Uleiul de lavandă are o compoziţie chimică foarte complexă, putându-se identifica până la 118 componenţi diferiţi, proporţia lor depinzând foarte mult de soiul plantei şi de originea geografică a acesteia. Calitatea produsului este în strânsă legătură atât cu concentraţia omponenților predominanți (acetat de linalil şi linalool), cât şi a componenților minoritari (camfor). Metoda implementată de către noi furnizează cu precizie compoziția chimică, ceea ce va duce la o valorificare superioară a uleiurilor de avandă.
Tehnologia
În vederea cuantificării cu grad de precizie între 96-99% a acestor componenți, am implementat o metodă analitică nouă care combină cromatografia gazoasă cu spectrometria de masă (GC-MS). Au fost optimizate condiţiile de separare a componenților (debit, coloană, program de temperatură), iar identificarea acestora este realizată prin procesul de fragmentare a moleculelor cu ajutorul spectrometrului de masă.
Avantaje
  • Metoda analitică (GC-MS) este rapidă şi de înaltă sensibilitate pentru separarea şi cuantificarea compuşilor de interes din uleiul de lavandă
  • Furnizează informații necesare rentabilizării culturilor de lavandă
  • Permite o valorificare superioară a uleiului de lavandă
Contact

(+4)0264-584037, int 139, 140, 143

(+4)0264-420042

(+4) 0264 58 40 37, int. 156

(+4)0264-420042

ro_RORomână