Centrul de Informare Tehnologică al INCDTIM | Servicii de obţinere şi caracterizare a formelor solide specifice compuşilor bioactivi
17135
page-template-default,page,page-id-17135,translatepress-en_US,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Servicii de obţinere şi caracterizare a formelor solide specifice compuşilor bioactivi

Substanțele bioactive sub formă solidă sunt inițial analizate prin difracție de raze X pe pulberi, cu scopul de a obține difractograma compusului. Difractograma oferă informații asupra cristalinității compusului investigat.
Proba solidă este ulterior supusă experimentelor de solubilitate și cristalizare în Laboratorul de cristalizare și polimorfism. Inițial, aceste experimente se efectuează în regim high-throughput la scală mică și toate probele rezultate sunt din nou analizate prindifracție de raze X pentru a identifica formele solide noi generate de condițiile experimentale diferite (metode de cristalizare, solvenți/antisolvenți, temperatură).
În cazul identificării de forme solide noi, acestea urmează a fi preparate la scală mare cu scopul de a obține cantități suficiente pentru caracterizarea lor structurală completă.
Determinarea structurii cristaline a formelor solide noi se efectuează printr-o abordare de tip cristalografie RMN.
Difracția de raze X pe pulberi/monocristale generează o soluție structurală care este îmbunătățită prin modelare moleculară. În paralel, rezonanța magnetică nucleară pe probele solide confirmă acuratețea determinării structurii cristaline prin difracție de raze X și modelare moleculară. Rezultatul cristalografiei RMN este o soluție structurală determinată cu un înalt grad de precizie.
Pentru caracterizarea completă a formelor solide noi, se efectuează complementar analize termice, spectroscopie în infraroșu și testarea unor proprietăți importante pentru produsele farmaceutice, și anume determinarea vitezei de dizolvare și evaluarea stabilității în diferite condiții de temperatură și umiditate.
en_USEnglish